Formació de paraules: El metaplasme

A l’hora d’estudiar la (trans)formació de paraules ens trobem amb la figura del metaplasme, típic en la retòrica. El metaplasme es un fenomen que consisteix en alterar l’escriptura o la pronunciació d’una paraula per addició, subtracció, transposició o contracció de lletres o síl·labes.

Avui destaquem tres metaplasmes d’elisió o supressió de fonemes:

Afèresi:  l’elisió del fonema es produeix al principi de paraula. L’afèresi es pot observar en l’evolució patrimonial dels mots del llatí al català (HOROLOGIUM > L’orolotge > Lo rolotge > el rellotge) i també en els noms de persona i els seus escurçaments (Antoni > Toni).

Síncope: l’elisió es produeix al mig d’una paraula.  Carabassa (preferit en el català occidental) > Carbassa (preferit en el català oriental).

Apòcope: l’elisió es produeix al final d’una paraula. Fotografia > foto.

 

 

 Curiositat lingüística: A Castelló de la Plana (Plana Alta, País Valencià) hi ha un troleibús al qual han anomenat Tram, nom que no té sentit, ja que tram seria apòcope de tramvia; així doncs el nom correcte hauria d’ésser Tròlei.

És clar, si l’abreviem encara més n’obtenim trol, paraula que potser no simpatitzaria tant… Bromes a banda, si algun lector sap el motiu de tal nom és convidat a compartir-lo.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Morfologia i sintaxi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s